Kanelsnurror

Eftersom 4 oktober är kanelbullens dag så bestämde jag mig för att lyxa till kvällen med nybakta kanelbullar. Jag tycker väldigt mycket om att baka, men har noll koll när det kommer till bullar. Hittade dock ett väldigt enkelt men supergott recept som jag följde delvis, jag valde dock att snurra till bullarna istället för att skära ut simpla bullar. Supergoda och supersnygga! 

Obs! Ifall du kör med varmluftsugn som jag, håll koll på färgen på bullarna efter de första 5-6 minuterna!


Kanelsnurror (ca 20 st.)

25 g jäst

2,5 dl mjölk

75 g rumsvarmt smör

3/4 dl socker

0,5 tsk salt

1 tsk mald kardemumma

8 dl vetemjöl

Fyllning:


100 g smör

1 dl socker

0,5 dl farinsocker

1 msk kanel

Pensling:


ägg, socker

 

Smula jäst i en skål. Värm mjölken till 37 grader och häll över jästen. Rör tills den lösts upp.

Tillsätt smör i klickar, socker, salt, kardemumma och det mesta av mjölet i omgångar. Arbeta degen väl, i maskin 10 minuter eller 15 minuter för hand. Låt degen vila under duk i 15 minuter.

Gör fyllningen: Rör ihop smör, socker, farinsocker och kanel. Jag hade rumsvarmt smör som jag baddade över lite varmt vattenbad så det blev en lämpligt lös konsistens utan att bli för rinnig. 

Ta sedan upp degen på mjölat bakbord och dela i två bitar.

Kavla ut varje bit till en avlång platta, bred på fyllning. Vik över från ena ändan. Använd t.ex. pizzaskärare för att skära ut cirka 1cm tjocka remsor längs med kortsidan. Snurra remsorna och ringla ihop dem till ett "nystan".

Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i 1 timme under duk. 

Pensla med uppvispat ägg, strö på en gnutta socker och grädda mitt i ugnen i 200 grader i cirka 8-10 minuter.

 

 

 

04.10.2018 kl. 19:18

Blomkålspanna med pulled havre-bullar

En väldigt snabb, hälsosam och god rätt en jäktig vardagskväll! Srirachamajonäsen är inget måste, men ett väldigt gott och ytterst snabbt tillägg.


Blomkålspanna med pulled havre-bullar

1kg      blomkål

250g    gold and green pulled havre-bullar (meze)

250g    körsbärstomater

125g    strimlad grönkål

1           lök

3           vitlöksklyftor

2 msk   olja

1/2 msj rivet citronskal

salt och peppar

Srirachasås

1dl         majonnäs

2-3 msk sriracha

 

Gör såsen först. Blanda ihop srirachan och majonnäsen och ställ kallt för att det ska hinna dra smak.

Dela sedan blomkålen i två delar. Riv ena halvan grovt på rivjärn. Skär den andra halvan i mindre bitar. Finhacka lök och vitlök och dela körsbärstomaterna.

Hetta upp olja i en stor traktörpanna och stek blomkålsbitarna cirka 10-15 minuter eller tills de mjuknat och fått färg. Tillsätt sedan blomkålsriset, löken och vitlöken och stek ungefär 5 minuter under omrörning.

Tillsätt grönkålsstrimlorna och stek ytterligare ett par minuter. Tillsätt till sist de delade körsbärstomaterna och smaksätt men salt, peppar och rivet citronskal. Vänd en stund tills tomaterna värms upp, men inte mosas.

Hetta upp en skvätt olja i en annan panna och stek snabbt bullarna knapriga. Lägg de färdiga bullarna i blomkålsrätten och servera eventuellt med srirachasås.

 

 

04.10.2018 kl. 19:06

Scampi med spaghetti och rucola

Bestämde mig för att använda upp den sista scampin jag hade i frysen, får allt lov att fylla på förrådet snarast!

Av detta recept får du ca 4 (mindre) portioner. Måtten på ingredienserna är ungefärliga.


Scampi med spaghetti och rucola

450g spaghetti

Olivolja

2 st vitlöksklyftor, finhackade

1 lök

1 röd chili

400g scampi

1dl vittvin

2 tsk soltorkade tomater (finhackade)

1-2 tsk tomatpuré

1/2 citron, cezt och saft

ca 4dl rucola

1/2dl färsk persilja

salt och peppar

Koka spaghettin al dente i saltat vatten.

Hetta upp en rejäl skvätt olivolja i en stekpanna och tillsätt vitlök, lök och chili. När löken börjar få färg tillsätts räkorna, som får fräsa med någon minut. 

Tillsätt vinet, soltorkade tomaten och tomatpurén och låt sjuda ett par minuter.

Låt den färdiga pastan rinna av i ett durkslag men spara lite av kokvattnet. Blanda spaghettin med såsen och tillsätt citronsaften, persiljan och ungefär 2dl rucola som du hackat lätt.

Tillsätt lite av kokvattnet om såsen verkar vara för tjock. Smaka av med salt och peppar.

Strö över citrolskalet och dekorera med resten av rucolan.

22.09.2018 kl. 19:52

Vegopytt med halloumi och senapskräm

Fick tipset på detta recept av min bästa vän. Både hon och hennes kille storgillar denna goda vegopytt som man kan få till flera dagars lunchlådor av. Är själv inte heller ett stort fan av senap (passar ENDAST med grillkorv!) men denna enkla kräm/sås av en gnutta senap och en bit fräscht granny smith äpple blev supergod tillsammans med pytten! 

Ett tips på en LCHF variant av detta recept är att byta ut potatisen mot kålrabbi, det ska jag prova på nästa gång.


Vegopytt med halloumi och senapskräm

 

50 g rumsvarmt smör

35 g valfria frysta örter t ex gräslök, persilja eller basilika (eller blandat!)

1 blomkål

250 g champinjoner

ca 700g-1 kg potatis

3  morötter

2 msk olivolja

1 tsk salt

1/2 tsk svartpeppar

Senapskräm

1/2 grönt äpple (t.ex. granny smith)

2 dl crème fraiche

1 msk senap

2 tsk flytande honung

2 krm salt

1 krm svartpeppar

Topping

200 g halloumiost

1/2 citron

1 msk olivolja

2 dl hackad persilja

chilisalt/chiliflakes

65 g babyspenat

 

Sätt ugnen på 225°C. Rör ihop smör och örter.

Senapskräm: Skala och riv äpplet. Krama ur vätskan. Blanda det rivna äpplet med crème fraiche, senap, honung, salt och peppar.

Ansa blomkålen och champinjonerna. Skär blomkål, champinjoner, potatis och morot i tärningar och lägg på en plåt. Ringla över olja och krydda med salt och peppar. Rosta i mitten av ugnen ca 15–20 minuter. Ta ut plåten.

Klicka på örtsmöret och rosta ytterligare 5–10 minuter tills grönsakerna får fin färg.

Topping: Skär halloumin i tärningar. Skär citronen i klyftor. Stek halloumin i olja i en stekpanna på hög värme tills de är gyllenbruna. Ta ut plåten och strö över halloumi, färsk persilja och eventuellt chilisalt/chiliflakes. Servera med spenat, citronklyftor och senapskräm.

Bild lånad från pinterest.

 

19.09.2018 kl. 20:34

Påskig cheesecake med mango och passionsfrukt

Eftersom påskhelgen kommer spenderas utomlands så tyckte jag att förra söndagen var ett utmärkt tillfälle att bjuda nära och kära på en fräsch påsktårta. Tårtan som bestod av bl.a. mango, passionsfrukt och vaniljfärskost fick klart godkänt, och jag kommer definitivt baka denna igen en solig sommardag!


Cheesecake med mango och passionsfrukt

Botten:

175g vaniljfyllda dominokex eller Pirkkas danielakex med vaniljfyllning

50g smält smör

Fyllning:

5 gelatinblad

1 burk (ca 250g) mangoskivor i sockerlag

1 mogen färsk mango

2dl vispgrädde

250g kvarg

180g vaniljfärskost

3/4 dl socker

2 passionsfrukter

2 msk pressad limesaft

Glasyr:

1dl apelsinjuice

2 passionsfrukter

1dl gelésocker

 

Smula kexen i en matberedare. Blanda i det flytande smöret. Tryck ut bottnen i en form (ca ⌀ 22-24 cm) med löstagbar kant som du förberett med bakplåtspapper.

Lägg gelatinbladen i blöt i ungefär 10 minuter. Låt den konserverade mangon rinna av och mosa den med en stavmixer tillsammans med den färska mangon. Vispa sedan grädden.

Blanda kvarg, färskost, socker, den mosade mangon och passionsfruktköttet med varandra. Koka upp limesaften, kläm vattnet ur de uppmjuknade gelatinbladen och blanda i dem i saften. Rör om tills de smultit. Häll sedan gelatinblandningen i mango-färskostblandningen i en jämn stråle under omrörning. Vänd till sist försiktigt i den vispade grädden. Bred ut i formen och ställ i kylskåpet för att stelna minst 3 timmar (helst över natten!).

Koka upp apelsinsaften och passionsfruktköttet i en kastrull. Tillsätt gelésockret under omrörning, och låt koka upp på nytt. Låt sedan blandingen svalna en stund, ca 5 minuter eller tills det tjocknat en aning. Bred ut över den stelnade tårtan och låt stå kallt ännu ett par timmar.

Servera kylskåpskall. Det är meningen att glasyren ska bli aningen lös och inte stelna helt, utan mer som en geléaktig sås!

 

21.03.2018 kl. 20:57

Ceasarsallad

Enkelt, snabbt och supergott! Lägger du kycklingen i marinad redan på morgonen så hinner den få mer smak. Skaffa gärna mycket salladsblad, såsen gör att de liksom "krymper ihop" och du behöver då dubbelt så mycket som du från början räknat med!


Ceasarsallad (ca 3-4 portioner)

2 påsar salladsblad (t.ex. frisé)

400g kycklingfiléer

1,5 dl teriyakisås

olivolja

2 anjovisfiléer

5 msk majonäs 

4 msk creme fraiche

ca 1 dl riven parmesanost

en skvätt äppelcidervinäger

en skvätt citronsaft

salt

peppar

 

Blanda kycklingfiléerna med teriyakisåsen och en skvätt olivolja. Låt dem sedan marineras i kylskåp, gärna över en dag eller över natten. Stek sedan filéerna i stekpanna några minuter per sida. Lyft dem sedan åt sidan och låt svalna innan du skär upp dem i skivor.

Blanda ceasardressingen. Mixa anjovis, majonäs, creme fraiche, parmesanost, äppelcidervinäger, citronsaft och kryddor i en mixer eller matberedare. Smaka av och tillsätt av allt efter smak.

Lägg upp sallad på en tallrik och lägg kycklingskivorna ovanpå. Häll över dressingen. Dekorera med peppar och parmesanost om du vill! 

20.01.2018 kl. 10:29

Mifu-wok

Mifu strimlor är en nyhet i butikshyllan som jag kollat på flera gånger. Mifu är en mjölkproteinprodukt och passar utmärkt som alternativ till t.ex. kycklingrätter. Jag har flera gånger tänkt köpa dessa eftersom jag ofta tycker om att äta vegetariskt. Nu slog jag till och använde dem i en wok. Strimlorna i sig själva smakar inte så mycket, men i en desto smakrikare wok passade de utmärkt. Ett minus med produkten är att den är lika dyr (om inte ännu dyrare) som kyckling, vilket ju tyvärr innebär att man i det långa loppet kanske ändå väljer köttet före det vegetariska.


Mifu wok 

1             paket Mifu mjölkproteinstrimlor

Ca 1 dl   teriyakisås

3             morötter

1             spetspaprika

1/2          broccolihuvud

1             lök

2             klyftor vitlök

Ca 100g strimlad rödkål

1 dl         frysta "sugarsnaps"

3 plattor nudlar (i ett paket där det är beräknat 1 platta/person)

sesamfrön

En skvätt sesamolja

 

Blanda mifu-strimlorna i teriyakisåsen och låt marinera någon timme. Skala morötterna och skär "flisor" av moroten. Skär broccolin i små buketter.

Skär lök och vitlök och stek dem i olja tillsammans med moroten. Tillsätt paprikan, broccolin, rödkålen, sugarsnapsen och mifu-strimlorna. Häll i resten av marinaden. Häll i en liten skvätt sesamolja.

Koka nudlarna och häll i dem i woken till sist. Rör om och dekorera med sesamfrön.

Man kan under wokandets gång ha i mer teriyakisås i woken ifall den verkar för torr!

08.11.2017 kl. 18:14

Tomatsoppa på rostade körsbärstomater

Tomatsoppa i all sin prakt, ännu mer smak och karaktär ger du soppan genom att rosta körsbärstomaterna i ugn innan de åker ner i soppan! Servera med en klick keso eller färskost.


Soppa på rostade körsbärstomater

1 kg körsbärstomater

6 st  vitlöksklyftor

1 st  gul lök

4 dl  vatten

1 st  grönsaksbuljongtärning

2 dl  grädde

ca 1 dl färsk basilika

olivolja

Sätt ugnen på grillvärme. Halvera körsbärstomaterna och dela vitlöksklyftorna i kvartar. Strö ut tomat, vitlök och nästan all basilika på en smord ugnsform, droppa på olivolja och grilla högt upp i ugnen cirka 5-10 minuter, eller tills tomaterna fått färg.

Hacka löken och låt svettas i olivolja i en kastrull. Tillsätt de rostade tomaterna och vitlöken, vatten, buljongtärningen och resten av basilikan och låt puttra i 10 minuter.

Mixa soppan och tillsätt sedan grädde.

29.10.2017 kl. 13:05

Själarnas ö

Själarnas ö av Johanna Holmström handlar om Kristina som dränker sina barn i Aura å, Elli som är allt annat än den hon borde vara samt om Sigrid som tar hand om dem båda. Stämningen i boken för en till tankar om frihet kontra fångenskap. Man känner, lider och gläds med kvinnorna i boken och kommer dem väldigt nära.

 

 

09.10.2017 kl. 19:15

Sibbos pärla

Har du någon gång vägarna förbi Sibbo så gör ett besök på Sipoon Kellari (Sibbo källaren). Kocken Dennis kan helt klart ett och annat om mat och har några riktiga ess i rockärmen. Min absoluta favorit är "surf and turf", har ätit den rätten flera gånger. Portionen består av en nötfilébiff prydd med tigerräkor på ett spätt. Dessa serveras tillsammans med En chili-alioli dipp, husets klyftpotatis, lite grönt och några klickar otroligt god örtig sås. De har något för alla på menyn och även ett urval hamburgare, av vilka samtliga får tummen upp av sambon. Kundbetjäningen är inget att hurra för, vilket är väldigt synd, men ge stället en chans ändå!

 

01.10.2017 kl. 10:19

Morgonstund har guld i mund

När man haft morgontur på jobbet fler dagar i rad och väckarklockan ringt mellan 5 och 6 på morgonen är det så otroligt skönt att ha en sen morgon i mellanåt. Man värdesätter stunden på morgonen på ett annat sätt, och det är så skönt då man får äta sin frukost ensam och under tystnad. Idag var det även en ganska grå höstmorgon, så levande ljus höjde mysfaktorn rejält. Jag valde att lyxa till det med en superenkel bananpannkaka. Den är även ganska så hälsosam eftersom den inte innehåller något tillsatt socker! (*host host* innan man lägger på nutellan..)


Bananpannkaka

1 Banan

2 ägg

Smör till stekning

 

Mosa bananen och blanda den med äggen. Värm en stekpanna och bryn smöret en aning. I med smeten och stek. Servera med bär (gärna färska) och lite nutella.

 

28.09.2017 kl. 20:10

Färgsprakande ugnskyckling

Nu har äntligen rödkålen gjort sin comeback i butikshyllorna efter sommaren. Vad passar då bättre än denna härliga (och enkla!) färg- och smakkombination? Lägg kycklingen i marinaden kvällen innan så har du ett väldigt snabbt vardagsrecept där allt bara hackas upp, läggs i formen och sköter sig själv i ugnen!


Färgsprakande ugnskyckling

Marinad

1           Mild röd chili

2-3        vitlöksklyftor

1/2         apelsin

2 msk    riven ingefära

2 ms      soja

1/2dl      rypsolja

Du behöver också

ca 900g kycklingfiléer

200g      små champinjoner

1            broccolihuvud

300g      rödkål

1/2        apelsin

salt och peppar

 

Förbered marinaden. Skär itu chilin och ta bort fröna. Finhacka chilin och skiva vitlöksklyftorna. Skär apelsinen i två halvor. Lägg den ena halvan åt sidan tills senare. Riv skalet på den andra halvan och pressa sedan ur saften. Blanda alla ingredienser till marinaden i en skål. Lägg sedan kycklingfiléerna i skålen, sväng runt dem i marinaden och låt dem sedan marineras i minst 2h.

Skölj och skär champinjonerna i klyftor. Skär broccolin i mindre buketter. Skär rödkålen i ordentliga bitar. Skär apelsinhalvan i klyftor. Sprid sedan ut allt på en ugnsplåt beklädd med bakplåtspapper eller i en stor ugnsform. Krydda med salt och peppar. Lägg kycklingfiléerna ovanpå grönsakerna och häll över resten av marinaden.

Stek i ugn i 200°c i cirka 40 minuter, eller tills grönsakerna är mjuka och kycklingen är genomstekt.

 

25.09.2017 kl. 20:24

Lycka är...

...Perfekt mogna avokadon! Just dessa pärlor blev en smarrig guacamole till fredagens tortillan. Egengjord guacamole är bland det bästa som finns, och jag skulle nästan kunna äta den med sked direkt ur skålen!


Enkel guacamole

2     mogna avokadon

1 dl creme fraiche eller naturell yoghurt

1     vitlöksklyfta

4-5  körsbärstomater

Några droppar saft från en lime

salt och peppar

 

Mixa allt med en stavmixer, salta och peppra enligt smak.

22.09.2017 kl. 20:15

Extempore ugnsäpplen

En lördag där själ och sinne fått vila i svamp- och lingonskogen. Solens strålar trängde sig genom grenarna och mossan var mjukare än vanligt. Efter ett tag hördes det avlägsna åskmullret och inte långt efter det kom skyfallet. 

I skydd av hemmets trygga och torra vrå uppstod senare en superb lördagslyxig middag bestående av nötyttrefilébiff med vitlökspotatis och sås på de nyplockade kantarellerna. Till efterrätt blev det ett extempore ugnsäpple-experiment.

Jag halverade äpplen och strödde över vaniljsocker, kanel, sirap och till sist några krossade digestivekex. Gräddade dem i ugn i 200°c i 30 minuter. Serverade med vispad vaniljsås.

 

16.09.2017 kl. 18:47

När man drunknar

Känslan när to-read bokhögen bara växer medan allt fler böcker bara ligger och väntar på att avhämtas på biblioteket. När dygnets timmar inte tycks vara tillräckligt många för både jobb, sömn, motion, höstens nya serier, socialt liv och böcker...

Vad göra när dessa i-landsproblem uppstår?

Bokhögen just nu, medan Johanna Holmströms Själarnas ö ligger vänligt och väntar på mig i biblioteket.

14.09.2017 kl. 19:23

"Är magen glad så är människan glad."

                   - Gustav Svensson